HTML

Szilva a világ körül

Utazás, vagy inkább világjárás... nem a legnagyszerűbb dolog a világon? Tágítja a látókörödet, megnézheted hogyan élnek más országokban, különleges ételeket kóstolhatsz, más nemzetek kultúráját és régi korok csodáit láthatod! Ezen az oldalon utazásaimról olvashatsz élménybeszámolókat, amiket a barátaimnak írtam, de hátha Te is szórakoztatónak találod vagy hasznos információkat is szerzel, ha netán pont ezekre helyekre készülsz...

Címkék

2005. (6) 2007. (17) 2008. (12) 2009. (7) 2010 (10) 2011. (7) 2012 (1) 2012. (7) agra (2) alajuela (1) aleppo (2) amman (3) angkor (2) anjuna (1) apamea (1) aqaba (1) arenal (1) argentína (1) ayutthaya (1) bandipur (1) bangkok (5) bhaktapur (2) bhopal (1) bocas del toro (2) bodnath (1) brazília (8) bundi (2) bungamati (1) cahuita (2) catarina (1) changu narayan (1) chitwan (2) Congonhas (1) costa rica (6) Curitiba (2) damaszkusz (3) delhi (1) Diamantina (1) dong hoi (1) el valle (1) goa (1) gokarna mahadev (1) gorkha (1) granada (2) guatemala (4) guayabo (1) gwalior (1) halong (1) hama (1) hanoi (3) hoa lu (1) hoi an (2) holt tenger (1) honduras (2) hue (2) iguazu (1) india (7) jaipur (2) jodánia (3) jordánia (2) kambodzsa (3) kathmandu (5) krak des chevaliers (1) lake assad (1) lalitpur (1) la fortuna (1) leon (1) madaba (1) managua (1) manakamana (1) manzanillo (1) Mariana (1) masaya (1) mexikó (13) Minas da Passagem (1) Morretes (1) my son (1) nebo hegy (1) nepál (7) nepal (1) nha trang (2) nicaragua (5) ninh binh (2) omepete sziget (1) orchha (2) Ouro Preto (2) pagoda (1) palmyra (2) panama (3) panamaváros (1) paraguay (1) Paranagua (1) Paraty (2) parfum (1) patan (1) petra (1) poas (1) pokhara (2) portobelo (1) puerto limon (1) pushkar (1) rasafa (1) Rio de Janeiro (2) sanchi (1) santa elena (2) san jose (1) san juan del sur (1) Sao Joao del Rei (1) sapa (1) sarchi (1) szíria (5) taj mahal (1) tam coc (1) tengerpart (7) thaiföld (8) turrialba (1) útiterv (4) vietnám (1) vietnam (6) vízesés (1) wadi rum (1) Címkefelhő

A termeszet lagy olen

2010.01.24. 04:20 :: Szilva27

Az utobbi ket napot a termeszet lagy olen toltottuk, nagyszeruen! Santa Elena kornyeken rengeteg felhoerdo van (mar, ha van ilyen magyar szo, mert a Google csak nehany talalatot adott ra), ahol mindenfele tevekenyseget lehet uzni. Ebbol mi tegnapelott a fuggohid setalast es a lombkorona turat valasztottuk, es nagyon jol dontottunk. A hotelben reggeliztunk, es maris jott ertunk a transzfer, ami elvitt minket a fuggohidakhoz. Ezek a felhoerdo nem nemzeti park reszen vannak, van amelyik rovidebb, a leghosszabb viszont 150 meter hosszu volt. Ezeken es az oket osszekoto turautvonalakon setalva az ember lathatja az aljnovenyzetet es a lombkoronat is. Lattunk sok viragot, indakat, fakat teljesen benove mohaval, rengeteg olyan novenyt, amit otthon cserepbe feltve nevelgetunk a szobaban. Na, de itt ezek tobb meteresre, sot egeszen magas fa mereture is megnonek am! Ha tudnam a nevuket leirnam, de sajnos nem vagyok egy nagy kertesz...

Itt elsetalgattunk vagy ket orat, rengeteget fenykepeztunk, szokas szerint, igy a normalisan 1 es 1/4 oras utat sikerult 2 ora alatt megtenni, es a vegen meg siettunk is, hogy elerjuk a transzfert visszafele. Mivel a setalas sok energiat vett ki belolunk, el is mentunk ebedelni, bar meg nem is volt del :-) Egy helyi kioszkba ultunk be, aminek csak egy pultja volt magas szekekkel, es latni lehetett, mi a menu. Neztek is a helyiek, hogy mit keresunk mi ott, de a delutani programunk miatt nem akartunk rendes nagy ebedet enni, nehogy a canopy turan veletlenul valami gixer legyen.
 
Ugyanis a canopy, alias lombkorona tura abbol all, hogy valtozo magassagban, de nehol nagyon magasan a foldtol drotok vannak felfuggesztve a fak koze, es ezeken kell csuszkalni, ugy hogy hevedereken log az ember, ulo pozicioban, a kezevel egyensulyoz es fekez a palya vegen. Gondolhatjatok, hogy oda voltam erte. Csinaltam mar ilyet, de csak rovidet, ha jol emlekszem a leghosszabb 4 csuszasbol allt. Na, ez meg 12-bol. Voltak rovid szakaszok, 10-20 meterrel a fold folott a lombkoronaban, de ami a legjobb volt, hogy 4X egy jo mely (kb. 100-150 meter) volgy folott csusztunk at, ahonnan latni lehetett a kornyezo oserdovel boritott hegyeket. Felelmetes, de egyben csodalatos volt. Az elso ilyen hosszabb csuszas alkalmaval pusztan viccbol, osszekotozve kellett csuszni, en a Gosiaval egyutt csusztam, es nagyon feltem, mert en voltam felelos a fekezesert, nem magam, inkabb utitarsnom miatt. De minden rendben ment termeszetesen :-) Utana meg ketszer atcsusztunk ezen a kb. 6-700 meter hosszu droton, utana pedig kovetkezett ket meglepetes - a rappel es a tarzan swing. A rapel abbol allt, hogy kb. 50 metert nagyon gyorsan leengedtek minket egy magas fa tetejerol, a tarzan swing pedig azt jelentette, hogy egy platformrol kvazi leloktek minket, amitol ide-oda lengedeztunk kb. 20 meter magasan. Ez a masodik egyszeruen zsenialis volt, rogton vissza is mentem volna repetazni!
 
Az utolso csuszast en superman modban valasztottam, ez ugy nezett, ki, hogy azt a kb. 600 metert hassal lefele felfuggesztve kitart karokkal tettem meg. Ugy nezhettem ki, mint amikor a sasok kitart szarnyakkal lengedeznek a magasban, es hat tenyleg olyan erzes volt, mintha repulnek! Foleg, mivel ez az utolso palya ugy volt kialakitva, hogy fekezni sem kellett, nem volt mas dolgom, mint a kilatasban gyonyorkodni!
 
Tegnap koran reggel keltunk, mert fel hetre jott ertunk a minibusz, hogy elvigyen minket a Santa Elena nemzeti partkba, ahol igazi felhoerdot lattunk. A vicces az, hogy az a nagyon koran kb. 20 perccel a szokasos negyed hetes felkelesem elott volt, de ugy ereztem, hogy most aztan meg 2-3 orat tudnek aludni, persze ugysem ment volna. Szerencsere mire odaertunk a NP-hez, mar egeszen magunkhoz tertunk. Csatlakozott hozzank turavezetonk, David, aki nagyon sok erdekeset mondott a dzsungelrol, es ugy altalaban CR-rol. Eloszor megneztuk a kolibriket, akik nagyon aranyosak, de lehetetlen oket lefenykepezni, mert nagyon gyorsak. Utana setaltunk az oserdoben kb. 2.5 orat. Eloszor meg atsutott a nap a fak koronajan, de aztan lassan beszivarogtak a felhok, ettol nagyon misztikus, mesebeli hangulat tamadt. Minden nagyon nedves volt, de szerencsere nem volt nagy sar, igy siman vegig tudtunk menni az osvenyeken. Errefele a 60-70 evekben meg irtottak az erdot, mivel fogalmuk sem volt akkoriban az okologiarol, viszont termotalajra szukseguk volt a mezogazdasaghoz. Aztan a 70-es evek vegen ez megvaltozott, es elkezdtek visszatelelpiteni az erdoket. Igy aztan van kb. 20-30% igazi tobb szaz eves "elsodleges" dzsungel, a tobbi meg masodlagos, de igazan csak az latja a kulonbseget, aki szakerto.
 
Miutan visszajottunk az oserdobol, elmentunk a ranario-ba, ahol mindenfele bekakat tartanak. Nappal a bekak alszanak altalaban, igy nehez oket megtalalni az uvegkalickajukban, de egy nagyon aranyos kiscsaj segitsegunkre volt. Altalaban nagyon picik voltak, de nagyon edesek, nemelyik mintha muanyagbol lett volna. A kedvencunk a farmernadragos volt, aki felul piros, alul meg kek volt. A ranario mellett volt meg egy lepkehaz is, ott nagyon szep pillangokat lattunk, koztuk a minden szuveniren megtalalhato kb. 20 centis, kek szarnyu akarhogyishivjak lepket. Ott repkedtek korulottunk, nagyon tetszett!
 
Delutan folytattuk ismerkedesunket a termeszettel es elmentunk egy kaveultetvenyre, ahol a csaladbol az egyik fiatal srac, Diego, vegigvezetett minket az ultetvenyen. A srac annyira nem nezett ki ticonak (costa ricainak), hogy most mar egy kis szinnel en is jobban annak nezek ki :-) Mondjuk az ocsikeje mar helyi vonasokkal rendelkezett, gondolom Diegon a konkvistadorok genjei utkoztek ki. Egyebkent nagyon erdekes dolgokat mondott, legalabb is helyretette azokat a dolgokat, amiket eddig csak ugy sejtettem. Pl. megtudtam, hogy minel magasabban terem a kave (marmint minel magasabb hegyen), annal kevesebb a koffeintartalma, illetve hogy a kevesbe porkolt kavenak nem olyan intenziv az ize, de nagu a koffein tartalma, az erosen porkoltnel meg forditva. A koffeinmentes meg ugy keszul, hogy addig porkolik, mig eltunik belole az osszes koffein. Igaz, ilyen galadsagot itt CR-ben nem csinalnak, csak europaban, es utana onnan hozzak vissza. Es megerositette azt, hogy az itteniek tenyleg a legrosszabb minosegu kavet isszak, mert a jo minosegu megy exportra. A kaveszureteles egyebkent nagyon nehez munka ezert a ticok nem is hajlandoak csinalni, Nicaraguabol jonnek vendegmunkasok, akik legtobbszor az esos evszakban napi 8-10 orat dolgoznak, kb. napi 20 dollarert. Ezutan leszedik a kave piros hejat, szaritjak, leszedik a maradek belso hejat, szortirozzak forma szerint, vegul megporkolik, es mehet is eladasra.
 
Megneztuk meg, hogy keszul a cukornad szirup, es a cukornad palinka, es csinalhattunk magunknak edesseget a frissen keszult cukornad melaszbol, nagyon jol sikerult!
 
Este meg visszamentunk a bekainkhoz, mivel ok sotetben kezdenek el elni. Kaptunk zseblampat, azzal keresgettuk oket a sotetben, eleg nagy sikerrel, csak egyet nem talaltunk meg a kb. 15 fajtabol. Vicces modon a legnagyobbat. De segitsegunkre siettek a ranarioban dolgozok, es kb. a terem masik vegebol az egyik srac a zseblampajat rairanyitott egyenesen a bekara, aki az uvegfalon pihengetett. Azt hiszem egy kicsit ismerhetik oket...
 
Most itt reggel het ora van, 8-ra jon ertunk a busz, ami elvisz minket La Fortunaba, ahol vulkant nezni, olyat ami aktiv, es allandoan jon belole a lava! Remelem nem most keszul egy komolyabb kitoresre! :-)
 

2 komment

Címkék: 2010 costa rica santa elena

A bejegyzés trackback címe:

https://szilvautazik.blog.hu/api/trackback/id/tr791696905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ness 2010.01.25. 14:46:22

Zoli épp most reklamálta az új posztot és már itt is van :))
Ez a Costa Rica tényleg úgy hangzik, mint egy extrém-sport paradicsom.
A vulkánhoz közeledvén tartsátok nyitva a fületeket és ha gyanús morajlást hallotok, akkor szaladjatok. :))
A jetlag itt új értelmet nyert úgy látom: sokkal több minden fér a napotokba így, hogy könnyen megy a reggel hatos kelés.

Zolialmatyban 2010.01.25. 16:04:37

Így van, az előzőnél "reklamáltam", így örülök, hogy itt is van az újabb poszt. Tök jó dolgokat csináltok, szívesen ott lennék:-) Amúgy az a napi 20 dollár nem is olyan rossz, pláne egy nicának, a kambodzsai pincér srác még otthon havi 40 dollárt keresett. Amúgy szerintem otthon a cigányok is kb. 20 dollár körüli összegért téphetik a libát nyáron, ezért gondolom, hogy ez arrafelé nem is olyan gáz.
süti beállítások módosítása